Wat is KiK-tool?
De KiK-tool is een softwareplatform wat gebruikt wordt binnen het instrument KiK. KiK is een instrument onder de wet kwaliteitsborging.
Met het platform kan de kwaliteitsborger:
- Op een efficiënte en gestructureerde manier een planbeoordeling uitvoeren
- Een risicobeoordeling en borgingsplan opstellen
- Uitvoeren borgingsplan
- Genereren benodigde rapportages
Met dit borgingsplan kan de aannemer:
- Meewerken aan opstellen van risicobeoordeling en borgingsplan
- Borgingsplan uitvoeren op desktop
- Mogelijkheid om borgingsplan uit te voeren via BRIScheck
Account aanmaken
KennisID is een profielensysteem voor de bouw- en installatiesector. Met één KennisID profiel krijgt u toegang tot alle aangesloten webapplicaties waarop u een licentie hebt. Wanneer een organisatie een licentie aanvraagt van KiK-tool, krijgt de organisatie een KennisID account. De organisatie wijst intern een beheerder aan die nieuwe gebruikersaccounts binnen KennisID mag aanmaken.
Inloggen kan via de oranje knop "inloggen". Je vindt deze knop rechtsbovenin op https://kik-tool.nl.
Een profiel aanmaken voor KiK-tool kan via https://portal.kik-tool.nl
Wanneer je zelf een project wilt beginnen in KiK-tool, dan heb je een licentie nodig. Neem hiervoor contact op via het mailadres info@kik-tool.nl.
Er zijn twee mogelijk oorzaken hiervoor:
- de e-mail is binnengekomen in uw ongewenste e-mailinbox.
- de e-mail is tegengehouden door de firewall in uw organisatie. Neem contact op met uw systeembeheerder en geef aan dat e-mails van info@kik-tool.nl op de whitelist worden geplaatst. Daarnaast dient uw systeembeheerpartij de oorspronkelijke e-mail naar u door te sturen om de registratie te kunnen voltooien
U logt in via KennisID. Door op de webpagina hiervan de optie 'Aangemeld blijven' aan te vinken blijven uw inloggegevens bewaard en logt u de volgende keer automatisch in. Bovenin verschijnt een grijze KennisID balk. Als u hierin uw naam ziet betekent dit dat u bent ingelogd. Als u in de grijze balk op 'Programma's' klikt, kunt u kiezen voor 1 van de producten.
Ja, als je een internetverbinding tot je beschikking hebt, kun je overal ter wereld inloggen in KiK-tool.
Internet Explorer is een verouderde browser. Ook Microsoft raadt aan om gebruik te maken van Edge in plaats van Internet Explorer. Naast Edge kun je uiteraard ook Chrome of Firefox gebruiker.
Hoe werkt het aanmaken van een project in KiK-tool?
Wanneer je bent ingelogd in de KiK-tool, klik je op de oranje knop “Nieuw project” om een nieuw project aan te maken.
Aan deze functionaliteit wordt achter de schermen nog gewerkt. Wanneer je een template gebruikt, staan de risicobeoordeling en borgingsplan volledig voor je klaar.
Er zijn vier stappen die doorlopen moeten worden om het project aan te kunnen maken.
De eerste stap is het invullen van de projectgegevens
De tweede stap is het invullen van het type bouwwerk
De derde stap is het toevoegen van deelnemers
De vierde stap is bevestigen van project
De eerste keer duurt het ongeveer een minuut om de checklijst te laden, dit is echter alleen de eerste keer zo. Mocht de checklijst nog niet laden, probeer dan eens om de pagina te herladen met de F5 knop.
Wanneer het aanmaken van een project niet lukt, dan ligt dit waarschijnlijk aan de licentie.
Het kan zijn de het maximaal aantal projecten is aangemaakt binnen de licentie. Er kunnen weer projecten aangemaakt worden wanneer de licentie is opgehoogd. Neem hiervoor contact op met info@kik-tool.nl
Het kan ook zo zijn dat de licentie nog niet gekoppeld is. Log eenmalig in via de "Kennis-ID"-knop op het inlogscherm van KiK-tool. Op deze manier wordt de licentie gekoppeld. Lukt dit niet? Neem dan contact op via servicedesk@kik-tool.nl
Hoe werkt het toevoegen van deelnemers in KiK-tool?
Wanneer je naar het betreffende project navigeert, zie je onder de projectnaam een aantal tabs. Een tab hiervan is “deelnemers”, klik hierop. Klik vervolgens op de oranje knop “deelnemer toevoegen”
Het toevoegen van een deelnemer gaat op basis van een emailadres
Je kunt een persoon zonder account gewoon toevoegen als deelnemer. De betreffende persoon ontvangt een uitnodiging per mail.
Dit kan door middel van het prullenbak symbool. Wanneer je op een deelnemer gaat staan, zie je dit symbool aan de rechterkant. Let op: Wanneer het project is vastgesteld door de kwaliteitsborger, dan kan deze betreffende kwaliteitsborger niet meer verwijderd worden door ander persoon.
Aan deze rollen hangen de juiste bijbehorende rechten. Ben je geen kwaliteitsborger én geen aannemer? Dan raden we aan om de rol "aannemer" te kiezen, op deze manier heb je namelijk de beschikking over de juiste functionaliteiten in KiK-tool.
In een van onze volgende sprints breiden we het aantal rollen binnen KiK-tool uit.
Ja, het is mogelijk om externe gebruikers toe te voegen. Zij hebben geen eigen licentie op de KiK-tool nodig.
Project bewerken
Wanneer je bent ingelogd, klik je op het project waarvan je de gegevens wil wijzigen. Klik vervolgens op het potloodje van het onderdeel dat je wilt aanpassen.
De projectgegevens kunnen niet meer aangepast worden door de aannemer wanneer het project is vastgesteld door de kwaliteitsborger.
Meldingen vanuit KiK-tool
- Vier weken voor start bouw: de bouwmelding
- Twee dagen voor start bouw: de startmelding
- Twee weken voor ingebruikname: de gereedmelding
Deze meldingen zijn meegenomen in de ontwikkeling van de KiK-tool.
Dit is altijd de kwaliteitsborger.
Vanaf dit moment kunnen er geen wijzigingen meer worden gemaakt in het borgingsplan. Het plan is bevroren.
De gereedmelding mag alleen door de kwaliteitsborger gedaan worden.
Verder moeten alle kwaliteitsborger specialismen moeten gekoppeld zijn in de deelnemerstab. Wanneer er bijvoorbeeld één kwaliteitsborger werkzaam is binnen een project, moeten alle specialismen eenmalig aan deze kwaliteitsborger gekoppeld worden.
Planbeoordeling
De planbeoordeling is gebaseerd op het bouwbesluit.
Het toetsniveau is een vanuit het instrument voorgeschreven diepgang met hoe intensief je een artikel moet toetsen.
Ja, dat kan. Tijdens het beoordelen is er de mogelijkheid om per afdeling te beoordelen.
Je kunt gevolgklasse 1, 2 en 3 toetsen in KiK-tool.
Risicobeoordeling
Het maken de risicobeoordeling heeft een directe link met het plantoetsing. Je kunt beiden uitvoeren in het scherm "plan- en risicobeoordeling".
Het maken de risicobeoordeling heeft een directe link met het bouwbesluit. Zie ook onze instructievideo.
Navigeer naar een hoofdstuk in de planbeoordeling en klik op de oranje tekst "Risico's toevoegen".
Nadat een risico is toegevoegd, kun je klikken op "Risico beoordelen".
Zie onze instructievideo.
Een risico kan beperkt worden door het selecteren van een certificaat. Zie ook onze instructievideo voor verdere uitleg.
Dit is mogelijk in KiK-tool. Het is niet verplicht om de plantoetsing in te vullen.
Borgingsplan
Je kunt het borgingsplan terugvinden wanneer je klikt op je project en vervolgens naar "Borgingsplan uitvoeren" navigeert.
In het borgingsplan staan de acties die uitgezet zijn op basis van een risico.
Een actie kan voorzien zijn van een vervaldatum en aan een actie kan een persoon gekoppeld zijn.
Wanneer er een actie aan jouw account gekoppeld is, kun je bewijs toevoegen. Je bewijs kan bestaan uit een tekst en een bestand.
Bewijs toevoegen kan via de browser of via BRIScheck. BRIScheck is te downloaden in de bekende app stores.
Wanneer het bewijs is ingestuurd, worden de stukken gecontroleerd door een kwaliteitsborger. De kwaliteitsborger kan aangeven of het bewijs akkoord of niet akkoord is.
Wanneer de aangeleverde bewijsstukken niet akkoord zijn, kan de kwaliteitsborger twee keuzes maken:
- Een bewijsstuk is "niet definitief" niet akkoord: De verbeterde bewijsstukken moeten nogmaals aangeleverd worden met als doel de actie af te kunnen sluiten met "akkoord".
- Een bewijsstuk is "definitief" niet akkoord. De actie wordt gesloten met status "niet akkoord".
De actie staat op akkoord en kan niet meer aangepast worden.
Rapportages
Dit zijn twee rapportages: het borgingsplan waarin alleen de acties vermeld staan én de risicobeoordeling.
Wanneer je op een project klikt, zie je vervolgens de optie "Rapportages". Op deze plek kun je rapportages genereren.
Je kunt verschillende rapportages genereren vanuit KiK-tool: De bouwplantoets, het borgingsplan en de risicobeoordeling. Ook kan op deze plek de verklaring bij gereedmelding worden gegenereerd.
Er kan een Word of PDF bestand worden gegenereerd.
Wet & Regelgeving
Ja, de KiK-tool is conform de BRL 5019. De nieuwe BRL 5019 is uitgebreid van enkel bouwplantoetsing naar kwaliteitsborging. Datzelfde geldt voor de KiK-tool. Naast de Bouwbesluittoets, is het ook mogelijk om in de KiK-tool een risicoanalyse en een borgingsplan te maken. Daarnaast is in de KiK-tool het onderscheid tussen de verschillende deskundigheden, brandveiligheid, bouwfysica, constructieve veiligheid, bouwkundig en installaties overgenomen uit de BRL 5019.
Dankzij de koppeling met BRISwarenhuis is vanuit de KiK-tool direct de relevante regelgeving in te zien. Bovendien worden de toepasbare bouwbesluitartikelen door BRISwarenhuis opgehaald.
Ja, wijzigingen in het Bouwbesluit voeren we direct door in de KiK-tool. Dit betekent echter niet dat je altijd met de meest actuele regelgeving werkt. De datum in het veld "aanvraag omgevingsvergunning" bepaalt welke versie van het Bouwbesluit je ziet.
In de KiK-tool staan geen NEN-normen. Wanneer er een relatie is tussen een bouwbesluitartikel en een NEN-norm kun je deze wél terugvinden in BRISWarenhuis. De aan de Bouwregelgeving gerelateerde NEN-normen en Eurocodes zijn in BRISwarenhuis opgenomen in de verschillende modules en startpakketten. Voor normen die niet in BRISwarenhuis zijn opgenomen verwijzen wij je naar NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut).
Inhoudelijke vragen over het Bouwbesluit kun je stellen via de Rijksoverheid. Zij hebben een overzicht met veelgestelde vragen, waarin jouw vraag misschien is opgenomen. Indien jouw vraag er niet tussen staat, kun je deze telefonisch stellen via 1400 of per e-mail via het contactformulier.
Je kunt ook contact opnemen de volgende adviesbureaus:
Overige vragen
Leuk dat je mee wilt denken over de KiK-tool! Ideeën mogen richting servicedesk@kik-tool.nl
Je kunt contact opnemen via info@kik-tool.nl.